top of page
  • Obrázek autoraFinancero

Průvodce investora II - Do čeho ještě můžeme investovat?

Aktualizováno: 30. 3. 2022


Možností, do čeho investovat je nepřeberné množství a ne každý se v nich vyzná. Jestliže přemýšlíte, do čeho se vyplatí své finance uložit, jste na dobré adrese. V dnešním dílu našeho seriálu Průvodce investora se podíváme na možnost investic do tzv. reálných aktiv, finančních derivátů a jiných alternativních investičních příležitostí. Jaké jsou klady a zápory jednotlivých instrumentů? Je dobré investovat jen do jednoho typu aktiv, nebo je lepší své portfolio diverzifikovat (rozdělit)? O tom již více v následujících řádcích.


V minulém díle jsme si rozdělili investiční aktiva na finanční a reálná. Do finančních řadíme akcie, dluhopisy a prostředky peněžního trhu. Mezi reálná - nefinanční - aktiva patří v podstatě všechna, která můžeme vlastnit v jejich fyzické podobě - např. komodity, nemovitosti, drahé kovy, umění apod. O investicích do těchto typů aktiv se nyní hojně hovoří zejména kvůli vysoké inflaci, válečnému konfliktu na Ukrajině či případné ekonomické krizi. Pravdou zůstává, že hodnota reálných aktiv právě v takových dobách výrazně roste. Což je právě způsobeno jejich zvýšenou poptávkou.


Důležité je si však uvědomit, že začít s investicí do těchto reálných aktiv právě v takových dobách, není tím nejlepším řešením. V tomto případě platí, že není dobré nastupovat do již rozjetého vlaku. Lepší je počkat až vlak zastaví. Vždy totiž vyděláme více, pokud levně nakoupíme a dráž prodáme.


Ano, reálná aktiva mohou sloužit jako dobrý uchovatel hodnoty. V tomto ohledu se právě často mluví o zlatě, nemovitostech a umění. Ovšem je důležité si uvědomit, že v případě krize můžeme narazit na jejich velký problém. Tím je jejich zpeněžení, neboli likvidita.


Budeme-li např. utíkat před válkou a jedna z mála věcí, kterou si s sebou vezmeme, bude náš zlatý slitek ze sejfu, můžeme si připadat jako boháči. Hodnota takové slitku bude na trzích s největší pravděpodobností velmi vysoká. Ovšem realita nám pak udeří ránu v okamžiku, kdy si budeme chtít za zlatý slitek skutečně něco koupit, případně ho směnit na peníze. Nocleh si takovým zlatým slitkem asi nezaplatíme. Běžné jídlo si za něj také nekoupíme, protože jeho hodnota bude až moc vysoká. Při jeho směně za peníze se můžeme také zapotit, protože nemusíme rychle narazit na někoho, kdo bude mít dostatek financí na to, aby ho od nás koupil. Nehledě na to, že bychom se museli po celou dobu bát o to, zda nás někdo neokrade.

Stejná situace nás může potkat v podstatě u všech reálných aktiv. Ať už je to ropa, pšenice, dům, byt či drahý obraz. Jistou, pro někoho bezpečnější, alternativou však mohou být investice do podílových fondů, které obchodují s danými reálnými aktivy - komoditní fondy, “zlaté” fondy, nemovitostní fondy apod. U těchto fondů v podstatě investujeme do jejich podkladových aktiv. Více diverzifikujeme (rozdělujeme) složení jednotlivých komodit, nemovitostí či drahých kovů. Není tudíž takové riziko, že veškeré naše investice poklesnou. Může se stát, že jedno aktivum propadne, avšak další nám tuto ztrátu vyrovná. A zároveň máme možnost rychleji se dostat ke svým investovaným finančním prostředkům.


Další možností, kterou často využívají právě i výše zmíněné fondy, jsou investice do tzv. finančních derivátů - ETC (Exchange Traded Commodities) či ETF (Exchange Traded Funds) - doslova burzovně obchodované komodity/fondy. Podrobněji se investicím do ETC/ETF fondů budeme věnovat v dalších dílech našeho seriálu. Pro začátek si ovšem uveďme, že tyto fondy mají za podkladové aktivum vždy nějaký burzovní index - např. MSCI World, S&P 500, NASDAQ. Jedná se o nástroj, díky kterému si můžeme následně docela snadno a levně rozčlenit naše portfolio.


Obecně platí, že každou investici je dobré diverzifikovat - rozdělit do různých tříd aktiv. Možností, jak jednotlivá aktiva v portfoliu rozdělit, je celá řada. Ani zde neexistuje žádné univerzální pravidlo. Každý investor věří jiným třídám aktiv, do kterých chce investovat své finanční prostředky. Záleží také s jak velkým rizikem chce počítat, nebo jak velký výnos očekává. Určitě je dobré mít portfolio složené jak z aktiv finančních, reálných, tak i finančních derivátů. Část svého majetku mít ve fondech a část i ve svém sejfu. Již nyní se můžete těšit na další díly našeho seriálu, ve kterých se právě významu diverzifikace či možnostem rozložení portfolia budeme věnovat.



92 zobrazení1 komentář
bottom of page