top of page
  • Obrázek autoraFinancero

Proč je důležitá finanční gramotnost?

Aktualizováno: 2. 3. 2022


Není žádným tajemstvím, že my Češi máme velké problémy s finanční gramotností. Dle výsledků řady průzkumů si v porovnání s dalšími zeměmi nevedeme vůbec dobře. Proč tomu tak je? A je opravdu těžké stát se finančně gramotnými? Co můžeme udělat pro zlepšení vlastní finanční gramotnosti? Dozvíte se v našem dnešním článku.


Problémy s naší finanční gramotností pramení již z let komunismu, kdy jsme ani nemohli přijít do styku se základními prvky tržní ekonomiky jako jsou např. inflace, investice apod. A tak se dá vlastně říct, že nízkou finanční gramotnost si předáváme z generace na generaci. Jako u mnoha jiných věcí, tak i zde platí, že děti si osvojují nakládání s penězi tak, jak to vidí u svých rodičů. A to je právě ten důvod, proč řada odborníků prosazuje finanční gramotnost jako součást osnov učiva na školách. Měla by pro nás totiž být stejnou samozřejmostí jako čtení, psaní, počítání.


Získat základy finanční gramotnosti není vůbec nic složitého. Stačí dodržovat alespoň základní pravidla a brzy uvidíme, že jsme nejen vzdělanější, ale také bohatší.


1. Mít přehled o svých příjmech a výdajích


Chceme-li začít přemýšlet o svých financích a jejich správném nastavení, musíme vědět s jakým rozpočtem pracujeme. Tedy jaké máme měsíční příjmy. Jaké máme nezbytné výdaje - náklady na bydlení, jídlo, domácnost. Kolik měsíčně utratíme za finanční produkty - půjčky a úvěry, pojištění, spoření apod. Jak velké např. v ročním souhrnu máme náklady na zábavu a volný čas - např. dovolená, dárky pro blízké, kadeřník, kosmetika, kultura apod. Sestavení rodinného rozpočtu není nic složitého. Postačí nám jednoduchá tabulka, případně můžeme využít řady chytrých aplikací. Ovšem bez rozpočtu se nepohneme dál...


2. Stanovit si přesné finanční cíle


Každá cesta musí mít svůj cíl. A u financí to platí dvojnásob. Je pěkné, když máme nastavený rodinný rozpočet, a dokonce si i nějakou část spoříme či investujeme. Ale pokud nevíme, čeho chceme dosáhnout - např. koupě nemovitosti, finanční nezávislosti, spoření pro děti, auto, dovolená apod., ztratí pro nás celé plánování rodinného rozpočtu smysl. Při stanovování finančních cílů musíme mít alespoň stručnou představu, kdy takového cíle chceme dosáhnout, a kolik nás jeho dosažení bude stát.


3. Vytvořit si rezervu pro nenadálé situace


Ztráta zaměstnání, dlouhodobá nemoc či úraz, rozbitá pračka, nepojízdné auto - to všechno jsou věci, které mohou negativně zasáhnout do našeho rozpočtu. Proto je vždy lepší připravit se na ně. V ideálním případě mít vytvořenou dostatečnou finanční rezervu, která by nám v takových případech pomohla. O ideální finanční rezervě by se toho dalo napsat spoustu. Doporučení ohledně výše částky se také různě liší. Každopádně je důležité na ni nezapomínat, ať už je jakkoliv velká. Každý by měl znát výši svojí ideální finanční rezervy. Zároveň ale není zapotřebí mít rezervu zbytečně velkou, abychom tak díky inflaci o peníze zbytečně nepřicházeli. Pokud nemáme dostatečnou finanční rezervu k dispozici, můžeme využít i jiných nástrojů - jako jsou pojištění příjmu či majetku.


4. Znalost finančních produktů


Ne každý z nás je finančním poradcem. Ani to není potřeba. Ale měli bychom mít alespoň základní přehled o jednotlivých typech finančních produktů a jejich základních parametrech. Že si nevíte rady? Nebojte se na nás obrátit. Rádi vám s touhle oblastí pomůžeme.


5. Efektivní nastavení výdajů


Při sestavování rozpočtu jistě narazíme na to, že některé výdaje jsou v našem rozpočtu zbytečné - např. předplatné nevyužívaných produktů, nesmyslné poplatky za různé služby apod. Tyto je vhodné odstranit a přesunout do oblastí, které nám mohou pomoci peníze vydělávat či zhodnocovat. Nebo zjistíme, že za některé služby či produkty platíme zbytečně mnoho. V rámci tohoto kroku je důležité své výdaje restrukturalizovat a zefektivnit.



6. Nezapomínat na inflaci


Inflace tu byla, je a bude. A my na ni nezapomínejme. Proto bychom se vždy měli snažit své finance nasměrovat tak, aby neztratily svoji hodnotu v čase.


I když se Vám nyní může zdát, že osvojit si základy finanční gramotnosti Vás bude stát velké úsilí, nemusí tomu tak být. S finanční gramotností Vám mohou pomoci různé kurzy, aplikace, workshopy. Ale také odborníci v podobě finančních poradců. Právě ti totiž mohou být vašim mentorem, koučem v oblasti finanční gramotnosti a rádi vás zasvětí do tajů finančního světa.


72 zobrazení0 komentářů
bottom of page