top of page
  • Obrázek autoraMarek Musil

Výdaje pod kontrolou díky mobilním aplikacím



Situace kolem koronavirové pandemie řadě z nás zasáhla do rodinného rozpočtu a nadcházející prázdniny a dovolené naše finance pravděpodobně také neposílí. Do finančních problémů se tak mohou dostat rodiny i jednotlivci, kteří svůj rozpočet nechrání před nenadálými výdaji a nemají pro takové případy dostatečnou finanční rezervu. Proč je důležité mít své finance pod kontrolou a jaké nástroje nám k tomu mohou pomoct? Dočtete se v dnešním článku...

 

Prvním krokem k zabezpečeným financím je správně sestavený finanční plán - ten nám poskytne reálný přehled o pravidelných příjmech a výdajích a pomůže nám nasměrovat finance ke splnění našich cílů a přání. Součástí finančního plánování je také nastavení bezpečné rezervy pro nenadálé situace, jako jsou například ztráta zaměstnání, nemoc či nenadálé výdaje v podobě porouchaného auta či spotřebiče.

Abychom měli finanční plán sestavený správně a podle našich aktuálních potřeb, musíme mít jasný přehled o svým příjmech a výdajích, což bývá často kámen úrazu. Tak schválně - víte, kolik přesně dáte měsíčně za jídlo, bydlení či zábavu? Víte, které výdaje můžete v případě krize omezit? A zda vám někdy značná část příjmů takzvaně nevyletí komínem?


Velmi užitečnými pomocníky k zodpovězení výše uvedených otázek mohou být chytré mobilní aplikace zaměřené na finance. Na trhu je jich celá řada a nabízejí nám nejen možnost spočítat si kolik měsíčně za jednotlivé položky rozpočtu utratíme, ale pomohou nám s kompletní správou osobních financí. K nejoblíbenějším a nejlépe propracovaným aplikacím patří např. Wallet či Spendee. Ty je možné také propojit s bankovním účtem, takže můžete bezhotovostní platby zadávat přímo v aplikaci, a odchozí platby se pak rovnou automaticky třídí do jednotlivých položek rozpočtu. Obě tyto aplikace zároveň hlídají váš rodinný rozpočet. To vše v zajímavém grafickém prostředí a s potřebnými grafy či různými doplňky, jako je například propojení vašeho rozpočtu s rozpočty ostatních členů rodiny, nahrávání účtenek s kontrolou záruční doby apod. Výhodou těchto a jim podobných aplikací je, že jsou v základních verzích ke stažení zdarma (stáhnout Wallet, stáhnout Spendee). Pro “fajnšmekry” jsou za menší poplatky k dispozici také prémiové verze s dalšími zajímavými funkcemi.


Užívání těchto aplikací je jednoduché a rozhodně nám může pomoct získat lepší přehled o našich příjmech a výdajích. V neposlední řadě mohou být mobilní finanční aplikace také prvním důležitým krokem ke správnému finančnímu plánování osobních či rodinných financí.


Více o aplikaci Wallet se dozvíte zde.

Více o aplikaci Spendee se dozvíte zde.

6 zobrazení0 komentářů
bottom of page