top of page
  • Obrázek autoraFinancero

Možnosti uchovávání Bitcoinu


Nyní již máme nějakou představu o tom, co vlastně Bitcoin je a jak ho můžeme nakoupit. Samotné pořízení Bitcoinu je ale jen prvním krokem v investování do Bitcoinu. Důležité je také vědět a rozmyslet si, jak budete své Bitcoiny po jejich nákupu uchovávat. Existují různé způsoby uchovávání, z nichž každý má své výhody a nevýhody. Pojďme se společně podívat na to, jaké jsou.


  1. Bitcoin na burze

Mnoho burz poskytuje svým uživatelům online peněženky, které usnadňují správu Bitcoinů.


Výhody:

  • Pohodlnost: Uchovávání Bitcoinu na burze je pohodlné, protože není potřeba žádná další instalace softwaru, či hardwarové zařízení. Stačí si vytvořit účet na burze a Bitcoin je přístupný prostřednictvím webového rozhraní.

  • Rychlá likvidita: Pokud máte Bitcoin uložený na burze, můžete snadno a rychle provádět obchody a konvertovat své Bitcoinové prostředky na běžnou měnu.


Nevýhody:

  • Bezpečnostní riziko: Burzy jsou často terčem hackerských útoků či jiných kybernetických hrozeb. A to i přesto, že tyto burzy velmi investují do různých bezpečnostních opatření. Je zde stále velké riziko toho, že o své zakoupené Bitcoiny přijdete.

  • Ztráta kontroly: Uchováváním Bitcoinu na burze předáváte kontrolu nad svými prostředky burze. Jste tedy závislí na bezpečnosti a integritě burzy.

  • Regulační riziko: Regulace kryptoměn a kryptoburz se napříč různými zeměmi liší. Některé země mají pro fungování kryptoměnových burz přísnější pravidla či omezení, která mohou mít dopad na služby a dostupnost burz.

  • Krach burzy: Burza, na které máte své Bitcoiny, může zkrachovat. A to z různých důvodů - např. finanční nestability, neetického chování nebo dalších faktorů. V takovém případě by mohlo být obtížné, či spíše nemožné získat zpět své prostředky.


  1. Softwarová peněženka

Softwarová peněženka je aplikace, která umožňuje uživatelům uchovávat, spravovat a provádět transakce s kryptoměnami, jako je např. Bitcoin, na jejich počítači nebo mobilním zařízení. Tyto peněženky ukládají uživatelské privátní klíče, které umožňují přístup k Bitcoinům uloženým na blockchainu, čímž umožňují uživatelům provádět transakce.


Výhody:

  • Kontrola: Uživatelé mají plnou kontrolu nad svými privátními klíči -tedy nad svými Bitcoiny a nejsou závislí na třetí straně, jako je burza.

  • Soukromí: Používání softwarové peněženky umožňuje uživatelům větší soukromí, protože není potřeba sdílet žádné osobní údaje s třetími stranami.

  • Dostupnost: Softwarové peněženky jsou obvykle snadno dostupné a mohou být nainstalovány na různá zařízení, jako jsou počítače, chytré telefony nebo hardwarové peněženky.

  • Nízké náklady: Většina softwarových peněženek je zdarma ke stažení a použití, čímž jsou náklady spojené s uchováním Bitcoinů nižší.


Nevýhody:

  • Bezpečnostní riziko: Softwarové peněženky jsou obvykle nainstalované na zařízení připojeném k internetu, které je více náchylné k možným hackerským útokům, malware či jiným bezpečnostním hrozbám (zejména pokud nejsou dostatečně zabezpečeny).


  1. Hardwarová peněženka


Hardwarová peněženka je fyzické zařízení, které slouží k uchování privátních klíčů Bitcoinu offline. Toto zařízení obvykle vypadá jako USB flash disk nebo klíčenka a má integrovaný displej pro zobrazení informací a tlačítka pro ověření transakcí. Hardwarové peněženky ukládají privátní klíče offline, díky čemuž je zajištěna vyšší úroveň zabezpečení před hackerskými útoky a malwarem. Tyto peněženky umožňují uživatelům provádět transakce na zabezpečeném zařízení. Hardwarové peněženky jsou oblíbenou volbou pro uživatele, kteří preferují vysokou úroveň zabezpečeníi a kontrolu nad svými prostředky.


Výhody:

  • Bezpečnostní úroveň: Hardwarové peněženky poskytují vysokou úroveň zabezpečení tím, že ukládají privátní klíče offline. Jsou tedy využívány bez připojení k internetu a jsou tak lépe chráněny před hackerskými útoky a malwarem.

  • Kontrola nad klíči: Uživatelé mají plnou kontrolu nad svými privátními klíči k Bitcoinům.

  • Ochrana před phishingem a sociálním inženýrstvím: Hardwarové peněženky umožňují uživatelům provádět transakce na zabezpečeném zařízení, díky čemuž je nižší riziko phishingových útoků a sociálního inženýrství.


Nevýhody:

  • Náklady: Hardwarové peněženky mají obvykle vyšší pořizovací náklady než softwarové peněženky.

  • Nižší uživatelský komfort: Hardwarové peněženky mohou být méně “komfortní” než softwarové nebo online peněženky, protože vyžadují fyzické připojení k počítači, nebo jinému zařízení pro provedení transakcí.


Volba správné metody uchovávání Bitcoinu je klíčová pro zajištění bezpečnosti vašich investic. Pro menší částky, jako jsou nižší tisíce korun, je použití burzy nebo softwarové peněženky často dostačující. Pokud ale vlastníte větší množství prostředků, je investice do hardwarové peněženky tím správným řešením. Hardwarové peněženky poskytují vysokou úroveň zabezpečení. Vždy je dobré zvolit si metodu uchovávání Bitcoinu, která vyhovuje vašim potřebám, a která zároveň zohledňuje vaši toleranci k riziku a úroveň zkušeností s kryptoměnami.


35 zobrazení0 komentářů
bottom of page