top of page
  • Obrázek autoraFinancero

Bitcoin pro začátečníky: Co potřebujete vědět, abyste se při investování do kryptoměn nespálili



V dnešním článku se podíváme na zub jednomu z nejdiskutovanějších témat v oblasti finančních trhů - Bitcoinu. Bitcoin se stal symbolem digitální revoluce a přitahuje pozornost stále většího počtu lidí z celého světa. Pokud jste nováček v této oblasti, nemusíte se bát! V naší sérii článků o Bitcoinu se podíváme na to, co to ten Bitcoin je a proč je pro mnohé zajímavý? Vysvětlíme si, jak se k takovému Bitcoinu dostaneme a kam si ho můžeme uložit. Dnes začneme základním vysvětlením přínosů a rizik spojených s investicí do Bitcoinu.


Co je Bitcoin?


Bitcoin jsou digitální peníze, které k používání nepotřebují žádného prostředníka jako je tomu u běžných měn (banky, karetní společnosti). Jedná se o decentralizovanou měnu, což znamená, že není řízena žádnou centrální autoritou, jako jsou centrální banky nebo vlády. Transakce s Bitcoiny jsou zaznamenávány v blockchainu, veřejné účetní knize, která zajišťuje transparentnost a odolnost proti záměrným změnám. 


V čem je to “kouzlo” Bitcoinu?

V určité době byl pro mnohé Bitcoin zajímavou investicí - v zásadě ale spíše spekulací - která nabízela možnost “rychle zbohatnout”.  Postupem času se ale Bitcoin stal spíše prostředkem k vyjádření určitého osobního stylu, názorového směru, snahou odprostit se od monetárních politik vlád a centrálních bank. Jaké jsou ony základní vlastnosti, které Bitcoin odlišují od ostatních měn?


  • Peer-to-peer (P2P): tato vlastnost, lépe řečeno možná struktura, Bitcoinu je základním pilířem celé jeho existence a fungování. P2P znamená, že transakce s Bitcoiny se provádějí přímo mezi jednotlivými účastníky sítě, aniž by byla zapojena jakákoli autorita nebo prostředník - tzn. každá operace s Bitcoinem je propsána přímo do veřejné účetní knihy blockchain, ne prostřednictví bankovních účtů vedených bankami.

  • Decentralizace: Bitcoinová síť není řízena jedinou centrální entitou, což znamená, že žádná jednotlivá autorita nemá kontrolu nad transakcemi nebo vydáváním nových Bitcoinů.

  • Soukromí: Při používání Bitcoinu nemusí uživatelé poskytovat žádné osobní údaje. Každá transakce je identifikována pouze pomocí adresy Bitcoinové peněženky, což umožňuje uživatelům udržovat větší míru soukromí.

  • Otevřenost: Když se uživatelé připojí k síti, mohou se zapojit do procesu ověřování transakcí a udržování blockchainu. Každý uživatel může provozovat svůj vlastní Bitcoinový uzel a přispět k síti.

  • Odolnost proti cenzuře: Díky decentralizované povaze není Bitcoin náchylný k cenzuře nebo blokování transakcí ze strany vlád nebo jiných institucí. To znamená, že uživatelé mohou provádět transakce a uchovávat hodnotu mimo tradiční finanční systém. Což může být atraktivní pro lidi žijící v zemích s vysokou inflací, nebo represivními režimy.

  • Omezená zásoba: Bitcoin má omezenou zásobu, což znamená, že jeho nabídka je pevně stanovena na 21 milionů mincí. Tato omezená nabídka může vést k růstu hodnoty Bitcoinu v dlouhodobém horizontu.



Investice do Bitcoinu ale nejsou pro každého - proč?


I přesto, že Bitcoin získává stále větší popularitu a přitahuje pozornost řady aktérů investičního světa, existují důvody, proč by si měli někteří lidé nákup Bitcoinu pořádně rozmyslet. 


Jedním z hlavních důvodů je jeho vysoká volatilita. Cena Bitcoinu často velmi rychle kolísá. Nejsou výjimkou výkyvy hodnoty Bitcoinu až o desítky procent za krátké období. Ustát takové výkyvy může neblaze působit na psychiku investora. Je tedy pravděpodobnější, že investor - držitel Bitcoinu - podlehne svému strachu a přistoupí k “panickým” prodejům Bitcoinu.


Dalším aspektem proč Bitcoin není pro každého je jeho technická složitost. Pochopení celého fungování měny a operací s ní spojených je náročné. Vždy bychom se měli snažit porozumět alespoň základním principům finančních aktiv, do kterých investujeme. Pokud totiž něčemu dobře nerozumíme, jsme pak více náchylní k tomu, abychom někomu “naletěli” a o své naspoření finanční prostředky snáze přišli. 


Samotné uchovávání Bitcoinů také není jednoduché. Musíme vědět, jak své Bitcoiny uchovávat. Znát své soukromé klíče. Ztratíme-li tyto klíče, ztratíme také nenávratně své Bitcoiny. 


V neposlední řadě stále existuje možnost, že Bitcoin může být nahrazen novějšími technologiemi, nebo regulací, což by mohlo mít negativní dopad na jeho hodnotu v budoucnosti. 


Uvažujete-li o investici do Bitcoinu, zjistěte si nejprve více informací o této kryptoměně a v ideálním případě berte investici do Bitcoinu jen jako doplněk svého portfolia. I u této investice totiž platí základní pravidla správného investora - diverzifikované portfolio, přesně stanovený investiční horizont a pokud možno pravidelná investice. Je-li pro vás oblast kryptoměn velkou záhadou, určitě se vyhněte jakýmkoliv lákadlům spojených i s jinými druhy kryptoměn. Ostatní kryptoměny jsou často spojeny s dalšími riziky. Bývají také méně transparentní a riziko celkové ztráty finančních prostředků je výraznější.



79 zobrazení0 komentářů
bottom of page