top of page
  • Obrázek autoraFinancero

Jak zabezpečit nejen své finance pro případ úmrtí?


I přes poněkud pochmurnější tématiku další série článků, se jedná dle našeho názoru o jednu z nejvíce praktickou. Většina z nás nechce na situaci, že by se nám mělo něco stát, ani pomyslet. A už vůbec nechceme ani přemýšlet nad tím, jak bychom se na podobné situace mohli připravit. S čím vším by se pak naši nejbližší ale museli vypořádat?


Během naší praxe bohužel řešíme s klienty i podobné nepříjemné situace a snažíme se jim být oporou alespoň v oblasti jejich financí. Proto jsme si pro Vás připravili pár jednoduchých rad a tipů, jak se na podobné situace připravit včas. Neočekávejte však článek týkající se životního pojištění. Vytvořili jsme pro vás i vaše nejbližší stručný návod, jak se lze po stránce financí na podobnou životní situaci připravit.


1. Mějte pořádek ve svých financích


Stejně, jak je důležité mít pořádek v domácnosti, tak důležité je mít jej i ve financích. Každý z nás by měl mít někde speciální složku (jedno jestli papírovou, či elektronickou), o které by měl vědět někdo nejbližší - partner, rodiče, sourozenci. V této složce by měly být údaje ke všem vašim finančním produktům - pojištění, investice, úvěry, bankovní účty, spoření či případná hotovost. Ideální je zde mít také smlouvy nebo poslední výpisy, případně zmínku o tom, kde dané informace najít - např. kontakt na svého finančního poradce, který by měl mít kopie a náhledy na smlouvy k dispozici.


Důležité je si vést také přehled, co je potřeba pravidelně platit, neboli souhrn pravidelných nezbytných výdajů - nájem, energie apod. Spravujete-li rodinné finance samostatně a váš partner o rodinné finance nejeví zájem, najděte si i přesto prostor na to, jej informovat o tom nejdůležitějším - min. o tom, kde nalezne vše, co v dané situaci bude potřebovat.


2. Dostatečné a diverzifikované rezervy


Nutnost dostatečných rezerv snad našim klientům či pravidelným čtenářům nemusíme ani vysvětlovat. Pro ty, co ještě v oblasti finančních rezerv tápou, máme pro vás odkaz na náš dřívější článek. Pro případ, že by se vám ale něco stalo, je dobré zamyslet se nad tím, jak rychle by se pozůstalí mohli dostat k naspořeným prostředkům. Peníze na bankovních účtech se v okamžiku úmrtí stávají součástí dědického řízení a pozůstalí s nimi většinou mohou nakládat až klidně po roce či více od úmrtí blízké osoby. Proto je dobré mít někde po ruce např. alespoň část hotovosti pro nejnutnější výdaje. U řady finančních produktů je možné nastavit i určitou osobu, které by byly peníze v případě vašeho úmrtí vyplaceny, aniž by se staly součástí dědického řízení.


V případě rodinných financí se jistě vyplatí mít alespoň částečně rozdělené bankovní účty a případné rezervy rozdělit na každého z partnerů. Bankovní účty jsou totiž vedeny většinou jen na jméno jednoho z partnerů - tedy i přes uvedení někoho dalšího jako disponenta mu není v případě úmrtí tohoto majitele účtu umožněno s penězi z něj nakládat.


3. Myslete na závěť


Není nic jednoduššího, jak urychlit průběh dědického řízení, než myslet na rozdělení svého majetku včas. Závěť je jednoduchým nástrojem jak předejít případným průtahům a dohadům mezi pozůstalými. O tom, jak sepsat závěť, najdete na internetu spoustu informací. Důležité je myslet na všechny náležitosti, které má platná závěť mít (např. vaše identifikace, jména a data narození dědiců, jejich procentuální podíl na majetku apod.). Dobré je vždy připsat i datum pořízení. V případě, že máte děti, měli byste myslet na to, že právě ony jsou tzv. neopomenutelnými dědici a připadá jim povinný podíl na dědictví. Vydědit neopomenutelného dědice je možné jen za zákonem daných podmínek a min. formou notářského zápisu. V závěti můžete nejen rozdělit svůj majetek, ale např. také určit poručníky dětí, kdo se vám bude starat o domácí mazlíčky apod. ;-)


35 zobrazení0 komentářů
bottom of page