top of page
  • Obrázek autoraFinancero

Jak investovat v roce 2023?


V našem minulém článku jsme se věnovali tomu, jak bychom v novém roce měli přistupovat k našim osobním financím. Dnes se podíváme podrobněji na oblast investic. Co můžeme v roce 2023 na finančních trzích očekávat? A jak o investice nyní správně pečovat? O tom již v našem dnešním článku.


Jak jste si jistě všimli, rok 2022 nebyl pro vývoj našich investičních portfolií úplně růžový. Řada fondů skončila v záporných číslech. Bohužel se žádné razantní zlepšení neočekává ani v tomto roce. I když odhadovat nyní vývoj na finančních trzích je něco jako věštit z křišťálové koule. Jestliže se na věc například podíváme kompletně do období i více let zpět, zjistíme, že u řady fondů došlo v podstatě jen k smazání skvělých výsledků z roku 2021.


Každopádně nic není tak černé, jak to může na první pohled vypadat. Důležité je uvědomit si, jak je naše investiční portfolio postavené. Investujeme-li pravidelně a máme před sebou ještě dlouhý investiční horizont, pak nás výkyvy na finančních trzích mohou jen těšit. Díky nim máme totiž možnost využít “slev” při nákupu podílových jednotek. Docílíme tak toho, že rychleji nastřádáme větší množství těchto jednotek. Jejich hodnota se nám pak znásobí v okamžiku, kdy propady na trzích budou překonány. Jde v podstatě o to, že díky jejich momentální nižší ceně jich budeme moct nakoupit více, přičemž až jejich cena opět naroste, budeme v konečném důsledku držet větší obnos (hodnotu). Stejně jako když nakupujete zboží ve slevách. Patříme-li tedy do skupiny takových investorů, můžeme být naprosto v klidu a naše investiční portfolia není zapotřebí nijak upravovat. Naopak, chceme-li využít případných propadů, které řada odborníků očekává i v roce 2023, a dovolí-li nám to naše rozpočty, bylo by vhodné pravidelné měsíční investice navýšit.

Co však podniknout, máme-li ve svém portfoliu zainvestované jednorázové částky? Pak je důležité zamyslet se nad tím, v jak blízké době budeme finanční prostředky z takových investic potřebovat. Určitě je dobré se sejít se svým finančním poradcem a probrat s ním jak uplynulý vývoj hodnoty našeho portfolia, tak i naše cíle do budoucna - tedy v podstatě aktualizovat finanční plány. Hlavní je nepanikařit, uvidíme-li ve výpisech svých portfolií, které nám v současné době nejspíš dorazily, záporné zhodnocení za loňský rok. Největším nepřítelem našich investic totiž nejsou ani tak propady na trzích, jak my sami. Není nic horšího, než v panice vybírat ze svých portfolií prostředky v okamžiku, kdy situace na trzích není úplně růžová. Zkušený finanční poradce dokáže posoudit vývoj našeho portfolia bez zbytečných emocí a navrhnout konstruktivní řešení případných krátkodobých propadů. Je-li u portfolia počítáno s krátkodobým či střednědobým horizontem, je možné, že jej bude nutné nějakým způsobem rebalancovat. Případně opět využít možných slev na finančních trzích. I když se to bude zdát nesmyslné, je možné, že se vyplatí investici v daném fondu navýšit.


A jak bychom tedy shrnuli naše investiční tipy pro rok 2023? Hlavně nepanikařte a zachovejte klidnou hlavu. Dohodněte si se svým finančním poradcem servisní schůzku a projděte s ním vaše očekávání a plány do budoucna. Investujte raději pravidelně s delším investičním horizontem. Nehledejte možnosti, jak na krátkém časovém horizontu porazit současnou vysokou inflaci. V takovém případě byste se vydávali do nebezpečných vod spekulací. Využijte příležitosti, které se naskytli díky vyšším úrokovým sazbám a nebojte se využít propadů na trzích ve váš prospěch.


73 zobrazení0 komentářů
bottom of page