top of page
  • Obrázek autoraFinancero

Jak v roce 2023 přistupovat k osobním financím?


Rok 2022 byl ve financích rokem plným turbulencí. Některé věci, týkající se správného nastavení našeho osobního rozpočtu, na které jsme byli zvyklí, již nemusí odpovídat aktuálním potřebám. V některých situacích se vyplatí neusnout na vavřínech, ale jednat co nejrychleji. Proto jsme si pro Vás připravili novou sérii článků, díky kterým všechny finanční změny v roce 2023 s přehledem zvládnete. Pro začátek si vysvětlíme, proč je právě nyní ta nejvhodnější doba aktualizovat naše finanční plány. Co přesně je zapotřebí upravit a proč?

Že je důležité mít pro svůj osobní rozpočet stanovený nějaký finanční plán snad již nemusíme vysvětlovat. Nejen, že nám správně nastavený plán pomáhá k dosažení našich finančních cílů, ale také díky němu máme přehled o “zdraví” našich osobních financí. Víme tak, s jakým měsíčním cash-flow (tokem peněz) pracujeme, jaké produkty využíváme, k čemu dané finanční produkty slouží či jak jsme zabezpečeni pro případ nenadálých situací apod. Zásadní roli však u něj hraje jeho aktuálnost. Obecné pravidlo zní, že na finanční plán bychom se měli zaměřit vždy, nastane-li v našem životě nějaká výrazná změna - např. změna zaměstnání, svatba, narození dítěte, pořízení vlastního bydlení apod.


Jelikož se nejen ve finančním světě v roce 2022 sešlo více činitelů, které (ne vždy pozitivním způsobem) ovlivnily naše osobní či rodinné finance, je zapotřebí zrevidovat své plány i pokud se nás výše zmíněné situace netýkají.

Jaké jsou hlavní oblasti finančního plánu, které si zaslouží revizi?

  1. Příjmy a výdaje - je dobré udělat si opět přehled o změně v měsíčních příjmech a výdajích. Jak moc se liší od původního stavu? Nenajdeme v nich položky, které by bylo možné zefektivnit? Nevyhazujeme někde zbytečně peníze z okna? Nová úroveň našich měsíčních příjmů a výdajů má následně vliv na výši: a) doporučené minimální rezervy, b) pojistných částek životního pojištění, c) zjištění našeho volného měsíčního cash-flow pro splnění vytyčených finančních cílů.

  2. Investiční portfolio - jak se na našem portfoliu projevil turbulentní rok 2022? Není potřeba naše investice nějakým způsobem poupravit, abychom byli schopni splnit si stanovené finanční cíle? Nemáme náhodou možnost využít “slev” na finančních trzích?

  3. Hypotéky - kdy končí naší hypotéce fixace? Jsou naše rodinné finance připraveny na případné skokové zvýšení měsíční splátky? Je naše současná bonita (důvěryhodnost) dostatečná na možné budoucí refinancování?

  4. Pojistné částky v majetkovém pojištění - díky rostoucím cenám za zboží a služby nemusí i dva roky staré pojistné smlouvy odpovídat současným cenám a mohlo by nám hrozit podpojištění.


Hlavní důvody pro aktualizaci výše zmíněných oblastí si rozebereme podrobněji v našich následujících článcích ze série “Finančních tipů pro rok 2023”. Nechce se vám s úpravou nastavení vašich financí otálet? To naprosto chápeme. Proto se neváhejte obrátit na svého finančního poradce a proberte s ním aktualizaci vašeho finančního plánu co nejdříve.


45 zobrazení0 komentářů
bottom of page