top of page
  • Obrázek autoraFinancero

Strašák následujících měsíců - zdražování cen energií


Každý z nás o tom již z různých médií alespoň zaslechl. Ceny energií - zejména elektřiny a plynu, tento rok skokově rostou a je tak na čase se začít obávat výrazného zdražování. Pro naše rodinné rozpočty se může jednat o tisíce korun navíc ročně. Proč ke zdražování dochází? Jak se na zdražování připravit? A můžeme proti zdražování něco udělat? O tom již více v našem článku.


Tak jako u většiny surovin, i u energií platí, že cena je tvořena primárně na základě nabídky a poptávky. Poptávka po energiích stále roste - nároky domácností na elektrickou energii zejména v době protikoronavirových opatření stále rostou (PC, TV, světlo apod.), stále se rozšiřující elektromobilita. Naopad nabídka energií je v poslední době stále více ovlivňována restrukturalizací zdrojů - upouštění od jaderné a uhelné energie, přechod k obnovitelným zdrojům a související emisní povolenky. To vše jsou aspekty, které ženou burzovní ceny do závratných výšin.

Pro dodavatele energií jsou proto aktuální ceny na trzích velkým problémem z pohledu udržitelnosti cen pro koncové zákazníky. Do konce roku tak můžeme napříč nejen českým trhem dodavatelů elektřiny a plynu očekávat mnohdy výrazné zdražování. A právě změna cen je ideální doba pro odborné energetické poradenství. Víte o tom, že i s touto otázkou Vám můžeme pomoci? Díky naší dlouhodobé spolupráci se společností Optimal Energy jsme schopni najít toho nejvhodnějšího dodavatele energií i pro vaši domácnost.


Jak na rostoucí ceny energií vyzrát? Možností příliš není a nejen samotní dodavatelé se předhánějí v tom, jak svým klientům od prudkého zdražování pomoci. Někteří řeší různé kombinace tarifů od fixních až po variabilní, které se odvíjí od aktuální ceny energií na burze. Druzí se zase snaží své klienty podporovat v soběstačnosti při výrobě elektřiny apod. A právě v druhém zmíněném vidíme možný potenciál i my. Odborníci nepředpokládají, že by ceny energií v budoucnu měli výrazně klesat. Proto se řadě domácností či firem vyplatí spoléhat při výrobě elektřiny na své vlastní zdroje - fotovoltaické eletrárny apod. Takhle vyrobená elektřina pak může sloužit nejen k pokrytí spotřeby dané domácnosti či firmy, ale její přebytky mohou být dodavatelem energií odkupovány a spotřebovávány i jinými subjekty.


Energetická soběstačnost je podporována i řadou dotačních programů jak ze strany státu, tak samostatných dodavatelů energie. Díky dotacím se ne vždy jedná o nákladnou záležitost. Do budoucna nás pak růst cen energií nemusí tolik vyvést z míry.


Nechcete v příštích letech platit za energie víc než je nutné? Uvažujete o tom, že byste své domácnosti přeměnili na energeticky soběstačné? Neváhejte se na nás obrátit a my Vám ve spolupráci s odborníky na slovo vzatými rádi pomůžeme.



68 zobrazení0 komentářů
bottom of page