top of page
  • Obrázek autoraMarek Musil

Proč se vyplatí pojištění majetku pravidelně aktualizovat?


Pojištění majetku, a zejména nemovitosti a domácnosti, je v současné době takřka samozřejmostí, v případě auta dokonce nezbytností. Mnoho lidí si nechá majetek pojistit při jeho pořizování a dále se o pojistné smlouvy nestará a neaktualizuje je – tím se ovšem vystavují riziku tzv. podpojištění a z něj plynoucího krácení pojistného plnění. Pokud patříte k těm, kteří své smlouvy pravidelně neaktualizují, určitě byste měli věnovat pozornost tomuto článku…

 

Při pořizování majetku jistě každý zvažuje jeho pojištění – u nemovitosti je to samozřejmost, u auta nutnost, běžným se stává i pojištění domácnosti a stále častěji si lidé pojišťují také konkrétní majetek (např. bazén, kolo, spotřebiče). Jedná se jistě o správné rozhodnutí, ale některé pojistné smlouvy mohou časem zastarávat a majetek už nemusí odpovídat té hodnotě, která je ve smlouvě uvedena. Často tak dochází k podpojistění, což znamená, že v případě škody pojišťovna nevyplatí ani takové plnění, které je uvedeno ve smlouvě, ale plnění pokrátí ve stejném poměru rozdílu mezi pojistnou částkou a reálnou hodnotu majetku v dané době. Například ceny nemovitostí stále stoupají a zároveň se v průběhu času může zvyšovat jejich hodnota renovací, opravami, rekonstrukcí atd. Do domácnosti přibývají nové prvky, nákladné vybavení, a to vše zvyšuje její hodnotu.

Pokud pravidelně nedochází k aktualizaci pojistných částek, může se stát, že v případě škody nedostane klient od pojišťovny dostatek peněz, které by pokryly nutné opravy či plnou náhradu majetku.

Pokud máte například pojistku na byt uzavřenou před deseti lety, může být aktuální hodnota bytu i o 30 procent vyšší (pojistné plnění v případě škody pak může být až o 30 procent nižší, než sjednaná pojistná částka) – proto je dobré pojistné smlouvy pravidelně aktualizovat, ideálně každých pět let. Jestliže ale majetek prošel opravami, rekonstrukcí či jinými většími zásahy, je vhodné pojistku aktualizovat ihned po změnách.

Pravidelné revidování pojistné smlouvy se vyplatí také u povinného ručení – jedná se sice o jiný případ než u nemovitostí, protože auta s přibývajícími léty spíše ztrácejí na hodnotě (na rozdíl od nemovitostí), ale s každým rokem získávají řidiči bonusy a nové pojistné smlouvy bývají nabízeny s výhodnými slevami. Při každém výročí smlouvy povinného ručení se vyplatí nechat smlouvu přepočítat a vybrat nejvýhodnější nabídku.

Máte-li dojem, že jste na vaše pojistné smlouvy už dlouho nesáhli, určitě se na ně podívejte a nechejte si je omladit .☺ V každém případě neváhejte oslovit vašeho finančního poradce, který vám předloží různé možnosti aktualizace smluv.

17 zobrazení0 komentářů
bottom of page