top of page
  • Obrázek autoraMarek Musil

Pojištění stavebních součástí



Že jste o pojištění z titulku našeho článku ještě neslyšeli? Sice se o něm příliš nemluví, přesto je součástí většiny pojištění nemovitosti nebo domácnosti. Důležité ovšem je, zda máte pojištění stavebních součástí správně nastaveno - a právě tomu se bude věnovat náš aktuální článek.

 

“Pokud bychom váš dům vzali a otočili dnem vzhůru, vše co zůstane pevně připevněné, je součástí pojištění nemovitosti, co vypadne, patří do pojištění domácnosti.” - tak zní jednoduchá poučka pro rozlišení pojištění nemovitosti od domácnosti. Ne každý má ale sjednaná obě pojištění. Například byty určené k pronájmu mívají jen pojištění domácnosti, případně bytové jednotky bývají pojištěny v rámci pojištění stavby celého bytového domu. Máme-li sjednané jen samotné pojištění domácnosti, měli bychom se zajímat o to, zda jsou součástí pojištění i tzv. stavební součásti.

Za stavební součásti bývají považovány nejčastěji vnitřní příčky, schodiště, okna, dveře, malby, tapety, omítky, obklady, dlažby, lepené podlahové krytiny, a to včetně plovoucích podlah, odsavače par, rozvody vody, tepla (topení), kanalizace, plynu, elektřiny, topná tělesa a sanitární zařízení koupelen a WC. Na vše uvedené se pojištění domácnosti nemusí vztahovat, není-li to v pojistné smlouvě uvedeno. A pokud jsou stavební součásti v pojištění domácnosti zahrnuty, je nutné si ještě ověřit, zda je to i v dostatečné hodnotě.


Jak jsou na tom současné pojistné produkty? V následující tabulce naleznete informaci, zda je pojištění stavebních součástí obsaženo v pojištění domácnosti dané pojišťovny a s jakými pojistnými částkami můžete v jednotlivých variantách počítat.


Jak je vidět, limity pojistných částek mohou být často nízké a nemusely by tak být v případě pojistné události dostatečné. Přesné definice stavebních součástí se mezi jednotlivými pojišťovnami liší. Konkrétní obsah je vždy popsán v pojistných podmínkách daného pojistného produktu.


Se správným nastavením a výběrem vhodného pojistného produktu se ale nemusíte trápit sami. Váš finanční poradce vám s výběrem jistě rád poradí.

62 zobrazení0 komentářů
bottom of page