top of page
  • Obrázek autoraFinancero

Pojištění odpovědnosti v rámci cestovního pojištění

Aktualizováno: 14. 6. 2023


Dovolené jsou v plném proudu a ze všech stran se na nás sypou informace o důležitosti cestovního pojištění a všemožné nabídky srovnání cestovních pojištění. My se dnes sice také budeme cestovnímu pojištění věnovat, ovšem z trochu jiného pohledu. Podíváme se na připojištění občanské odpovědnosti v rámci cestovního pojištění a zjistíme, na co bychom si měli dát pozor. Co to vlastně znamená a proč nám nemusí stačit pojištění občanské odpovědnosti, které máme sjednané v pojištění domu či bytu?


Na pojištění občanské odpovědnosti bychom neměli zapomínat ani v běžném životě. Jedná se o škody způsobené na věcech, zvířatech či zdraví při obvyklých činnostech. Může se nám hodit nejen, když např. vytopíme sousedy nebo nám děti v obchodě shodí z regálů zrovna tu nejcennější věc z celé prodejny. Využít ji můžeme i na výletech na kole, procházkách se psem či túrách s dětmi, a to v okamžiku kdy např. srazíme jiného cyklisty, pes nám uteče a způsobí nějakou nehodu anebo děti vběhnou pod kola někomu, kdo bude okolo projíždět na koloběžce. Zkrátka situací, kdy svým jednáním způsobíme jakoukoliv škodu třetí osobě, je i v každodenním životě celá řada.

Na dovolené pravděpodobnost jejich vzniku roste. A vzhledem k tomu, že případnou škodu můžeme způsobit i v zahraničí, rostou i možné náklady na odškodnění. Proto bychom si před tím, než vyrazíme na cesty, měli zkontrolovat podmínky pojištění občanské odpovědnosti v naší majetkové pojistce. Určitě se vyplatí zaměřit se na to, zda se působnost pojistky vztahuje i na naši dovolenkovou destinaci. Dále bychom měli zjistit, jaké máme limity pojistného plnění. Limity nastavené pro odpovědnost na území ČR nám v zahraničí totiž s největší pravděpodobností nemusí stačit – zejména u odpovědnosti újmy na zdraví. V neposlední řadě je zapotřebí také zkontrolovat, zda nám současné pojištění odpovědnosti pokryje i škody na věcech půjčených či pronajatých. Přeci jen, ubytování si většinou na dovolené v podstatě krátkodobě pronajímáme. Můžeme si během své dovolené půjčit loď či kolo. Představte si, že se vám třeba na hotelovém pokoji podaří rozbít sprchu či umyvadlo. Nebo zapomenete utáhnout kohoutek a vytopíte svůj pokoj i pokoj pod vámi. Pokud by vaše pojistka tato rizika nekryla, mohli byste se dostat do nemalých problémů.

Že se vám před odjezdem na dovolenou nechce zkoumat podmínky současné pojistky? Ani se vám nedivíme! Jednodušším řešením bude, když si svoji občanskou odpovědnost na cesty připojistíte v cestovním pojištění. I zde ale při nastavování myslete na dostatečnou výši limitů - min. 25 mil. Kč za újmu na zdraví. V případě, že cestujete se svým domácím mazlíčkem, nezapomeňte si u cestovního pojištění připojistit také ho. I u odpovědnosti v cestovním pojištění si zkontrolujte, zda se bude pojištění vztahovat na věci pronajaté, půjčené či v nájmu. V žádném případě byste neměli minout odstavec pojistných podmínek – Výluky z pojištění. Abyste pak na dovolené náhodou nebyli překvapeni.

Podmínky pojištění odpovědnosti v cestovním pojištění se liší napříč různými pojišťovnami. Stejně tak, jako u všech ostatních pojistných produktů. Nevybírejte cestovní pojištění jen podle ceny, ale zajímejte se o skutečný rozsah pojistného krytí – toho, na co se vám smlouva vztahuje a za co naopak neručí. V případě, že se ve všech těch zapeklitých pojmech a definicích nevyznáte, nebojte se obrátit dostatečně dopředu na odborníka, který vám s výběrem vhodného cestovního pojištění velice rád poradí.


16 zobrazení0 komentářů
bottom of page