top of page
  • Obrázek autoraFinancero

MIMOŘÁDNÝ KOMENTÁŘ K AKTUÁLNÍMU DĚNÍ


Situace posledních dní je v mnohém mimořádná. Řada z nás má jistě obavy z budoucího vývoje dění nejen v Evropě, ale i u nás. Jaké dopady bude mít válka na Ukrajině na naše životy nyní nedokážeme přesně říct. Považujeme ale za svoji povinnost vás informovat o tom, jaké dopady může mít současná situace na vaše finance. Jaké kroky nyní podnikat či nepodnikat? Dozvíte se v našem článku.


Pravidlo číslo jedna - zachovejme klid, chladnou hlavu a nepropadejme panice.


1. Jsem klientem Sberbank.


  1. Jak se dostanu ke svým penězům? Situace kolem Sberbank je nečekaná a velmi nepříjemná, zejména pro její klienty. Tak rychlý konec banky nejspíš nečekal nikdo. Jedná se skutečně o ojedinělou situaci ovlivněnou celou řadou zejména geopolitických aspektů. Ukončení fungování Sberbank řeší ČNB - více informací na stránkách ČNB. Většina klientů by své prostředky do výše 100 000 EUR měla obdržet do 7 pracovních dnů od oznámení ČNB o neschopnosti banky dostát svých závazků Garančnímu fondu (tedy do 7 pracovních dní od 28.2.2022).

  2. Jak mám splácet své úvěry? Máte-li u Sberbank úvěr či hypotéku, splácejte i nadále dle smluvních ujednání. Účty pro splácení najdete zde. V případě jakýchkoliv dotazů se můžete obrátit také na e-mail spravauveru@sberbank.cz.


2. Nečeká podobný osud i moji banku? Česká republika se může pyšnit jedním z nejrobustnějších a nejstabilnějších bankovních systémů v Evropě. Možnost, že by tedy došlo k zániku dalších českých bank je opravdu mizivá. Rozhodně nepovažujeme za moudré řešení snahu stáhnout všechny své finanční prostředky z bankovních účtů. Ideální v takovém případě je nemít všechny své prostředky na jednom účtu, ale rozdělit si je mezi více “nepříbuzných” bank. Nemalá část lidí má dnes alespoň 2 účty. Pokud máte jen jeden účet a máte strach, že o své peníze můžete přijít, není nic jednoduššího než založit účet druhý. Založení účtu je v dnešní době otázka chvilky a rádi Vám s tím pomůžeme. Na každém bankovním účtu by měl být zůstatek maximálně do výše pojištěného vkladu (tedy 100 000 EUR, cca 2,5 mil. Kč).


3. Jsem investor. Mám se obávat propadů na finančních trzích? Jste-li zkušeným investorem s dlouhodobým investičním horizontem, víte, že podobné krátkodobé propady na finančních trzích Vaši investici z dlouhodobého pohledu nemohou ohrozit. Investujete-li pravidelně, je doba propadů na finančních trzích pohonem úspěšnosti vaší investice. Máte-li zainvestováno jednorázově, je důležité v takové situaci nepropadnou panice a nechtít peníze z investice vybrat. Naopak, máte-li volné finanční prostředky, může být pro Vás zajímavé v okamžiku propadu svoji investici podpořit dalším vkladem. Je potřeba si uvědomit, že nejde o novou situaci. Od Roku 1990 svět zažil opravdu mnoho válek a konfliktů (https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_v%C3%A1lek#Po_roce_1990). Chcete-li být jako investor v klidu, pak tím nejlepším řešením je vývoj své investice, zejména v době propadů na trzích, nesledovat. Největším nepřítelem úspěšné investice je totiž investor sám. Důležité je proto zachovat klid, věřit profesionálům a myslet na dodržení stanoveného investičního horizontu.


Doufáme, že náš pohled na celou situaci vás alespoň trošku uklidnil. Víme, že nyní nikdo nedokáže odhadnout, jak se věci vyvinou. Věříme, že zachováme-li klid a budeme-li se držet zdravého selského rozumu, zvládneme vše bez výrazných ztrát.


119 zobrazení0 komentářů
bottom of page