top of page
  • Obrázek autoraFinancero

Majetkové pojištění - nezapomínáte na jeho aktualizaci?


Další článek ze série Finančních tipů pro rok 2023 je tu. Těžko bychom v současné době hledali někoho, kdo nemá svůj majetek pojištěný. Ať už se jedná o pojištění nemovitosti, domácnosti či auta. Víte ale, že zejména smlouvy pojištění nemovitosti a domácnosti je nutné pravidelně aktualizovat, abychom se vyhnuli riziku podpojištění a s tím spojeného krácení pojistného plnění? Blíží se výročí vaší pojistné smlouvy? Kdy je možné smlouvu aktualizovat?


Při pořizování majetku jistě každý zvažuje jeho pojištění – u nemovitosti je to samozřejmost, u auta nutnost, běžným se stává i pojištění domácnosti a stále častěji si lidé pojišťují také konkrétní majetek (např. bazén, kolo, spotřebiče). Jedná se jistě o správné rozhodnutí, ale některé pojistné smlouvy mohou časem zastarávat a majetek už nemusí odpovídat té hodnotě, která je ve smlouvě uvedena. Právě v tom okamžiku se vystavujeme riziku podpojistění, což znamená, že v případě škody pojišťovna nevyplatí ani takové plnění, které je uvedeno ve smlouvě, ale plnění pokrátí ve stejném poměru rozdílu mezi pojistnou částkou a reálnou hodnotu majetku v dané době. Například u nemovitostí - ceny stavebního materiálu a prací stále stoupají, což vede k růstu jejich cen. Zároveň se v průběhu času může zvyšovat jejich hodnota renovací, opravami, rekonstrukcí atd. Do domácnosti přibývají nové prvky, nákladné vybavení, a to vše zvyšuje její hodnotu.


Pokud pravidelně nedochází k aktualizaci pojistných částek, může se stát, že v případě škody nedostane klient od pojišťovny dostatek peněz, které by pokryly nutné opravy či plnou náhradu majetku.

Pokud máte například pojistku na byt uzavřenou před deseti lety, může být aktuální hodnota bytu i o 30 procent vyšší (pojistné plnění v případě škody pak může být až o 30 procent nižší, než sjednaná pojistná částka) – proto je dobré pojistné smlouvy pravidelně aktualizovat. Díky rychle rostoucím cenám je dobré nyní aktualizovat i dva až tři roky staré smlouvy. Jestliže ale majetek prošel opravami, rekonstrukcí či jinými většími zásahy, je vhodné pojistku aktualizovat ihned po změnách.


Aktualizace smlouvy majetkového pojištění má ovšem svá úskalí. U většiny pojišťoven je možné stávající smlouvu vypovědět nejpozději 6 týdnů před jejím výročím. Chcete-li mít kompletní srovnání možností napříč celým trhem, je tedy nutné myslet na přepočet pojistné smlouvy alespoň dva měsíce před jejím výročím. Nestihnete-li tento termín nezoufejte, smlouvu je možné alespoň upravit, či nahradit novou u stávající pojišťovny. Určitě ale s aktualizací smluv majetkového pojištění neváhejte.

Máte-li dojem, že jste na vaše pojistné smlouvy už dlouho nesáhli, určitě se na ně podívejte a nechejte si je omladit ☺ V každém případě neváhejte oslovit vašeho finančního poradce, který vám s aktualizací vaší smlouvy pomůže.


18 zobrazení0 komentářů
bottom of page