top of page
  • Obrázek autoraMarek Musil

Komentář k vývoji na finančních trzích – Červenec 2020

Hlavní události:

· EU: schválený fond obnovy ve výši 750 mld. EUR

· výsledky HDP klíčových ekonomik za 2.Q


Změny vybraných akciových indexů a komodit:


Komentář:

Akciové trhy v červenci dále rostly, měřeno širokým indexem MSCI World zhodnotily světové akcie o +5,1%. Obecně se více dařilo akciím na rozvíjejích se trzích než na trzích vyspělých ekonomik, kde dokonce evropské nebo japonské akcie ztrácely na své hodnotě. Americké akcie z indexu S&P 500 táhne pětice technologických firem: Amazon, Apple, Facebook, Google a Microsoft. Akcie těchto firem tvoří pětinu váhy tohoto indexu, který reprezentuje nejlepší americké firmy. A akcie těchto pěti firem dokázaly od začátku roku zhodnotit o více než třetinu, ostatní firmy z indexu naopak ztratily jako celek od začátku roku přibližně -5% ze své hodnoty.


Zlato přepsalo v červenci své rekordní hodnoty a stanovilo nová maxima. Příčinou růstu jsou obavy z inflace, ke které povede současné bezprecedentní snižování úrokových sazeb a programy kvantitativního uvolňování (pumpování peněz do ekonomiky nákupem cenných papírů do rozvah centrálních bank).


Nejde však pouze o monetární stimulování ekonomiky, činí se také vlády, které se masivně zadlužují a slibují nalití obrovského množstí peněz do hospodářství, aby pomohly soukromému sektoru překonat propad příjmů způsobený protikoronavirovými opatřeními. Příkladem je schválení evropského fondu obnovy ve výši 750 mld. EUR, který si mezi sebou rozdělí země EU (nejvíce dostanou nejpostiženější země) a budou jej financovat emisí společných dluhopisů. To znamená, že ručit za splátku dluhu budou evropské země ručit společně. To je výhodné pro méně úspěšné země EU, které by si na finančních trzích samostatně půjčovaly peníze dráž.


Na konci měsíce pak statistické úřady zveřejňovaly výsledky HDP za 2.Q. Podle předpokladu byly výsledky tragické a mnohdy znamenaly největší kvartální propad v dějinách té dané země. Ekonomika USA poklesla mezikvartálně o -9,5% a eurozóna poklesla o -12,1%. Propad české ekonomiky byl nižší, tuzemské hospodářství ve 2.Q pokleslo o -8,4% mezikvartálně.


V příštích měsících lze očekávat, že lidé a firmy začnou silněji pociťovat dopady ekonomického zpomalení. Pravděpodobně poroste nezaměstanost, některým firmám může dojít hotovost a budou se prohlubovat problémy s druhotnou platební neschopnosti. Proti budou státy a centrální banky, které se pomocí různých programů budou snažit dopady krize co nejvíce zmírnit a to i za cenu masivního zadlužování.


Zdroj: Text převzat z analytických materiálů společnosti IN Investments, s.r.o.

0 zobrazení0 komentářů
bottom of page