top of page
  • Obrázek autoraFinancero

Energetická soběstačnost jako alternativní forma investice?


“Ceny energií letí rychle nahoru. Energetická krize na obzoru. Do finančních problémů se v současné době může dostat až polovina domácností. Vysoká inflace sráží hodnotu našich úspor.” Nejen takové titulky slýcháme z médií stále častěji. Máme nějaké možnosti, jak se rostoucím cenám energií bránit? Můžeme dělat něco pro to, aby naše úspory neztrácely na hodnotě? Podívejme se společně na zajímavou investici v tak trošku netradičním pojetí.


Situace na trhu s energiemi opravdu není příznivá. S největší pravděpodobností se trend rostoucích cen v blízké době jen tak nezmění. Právě naopak. Řada odborníků očekává, že zdražování může být teprve na svém začátku.


Současná situace nenahrává ani těm, kteří chtějí zhodnocovat své úspory. Vysoká inflace, která jde ruku v ruce právě s rostoucími cenami energií, zvyšuje nároky na výnosnost investic - ani investice vynášející krásných 10% p. a. nám nyní nepomohou překonat současnou inflaci. Nejen investoři proto hledají nějaké alternativy k tomu, aby jejich úspory neztrácely na své hodnotě.


Takovou alternativou pak může být právě i investice do energetické soběstačnosti našeho domu či bytu - např. montáž solárních panelů na střechu, snížení energetických úniků, změna systému vytápění - např. tepelná čerpadla apod. Právě tato investice nám totiž nyní může z krátkodobého až střednědobého pohledu přinést někdy i více než výnosy našich investičních portfolií.


Počáteční náklady na vytvoření energeticky soběstačného bydlení mohou navíc snížit i dotační programy, díky nimž můžeme získat až 50% z celkových nákladů zpět. Jen pro zajímavost - náklady na montáž solárních panelů na dvoupatrový RD se pohybují kolem 400 000 Kč (tedy 200 000 Kč i s dotací). Návratnost počáteční investice je v současné době nejen díky dotacím, ale zejména díky rostoucím cenám energií, zhruba 5 let.


Uvažujete o tom, že by Váš dům mohl být do jisté míry energeticky soběstačný? I s touto problematikou Vám díky našim partnerům můžeme pomoci - od vyřízení projektu, dotací až po samotnou realizaci.


48 zobrazení0 komentářů
bottom of page