top of page
  • Obrázek autoraFinancero

Drahý rok 2022?

Aktualizováno: 10. 2. 2022


Sotva opadly obavy z koronavirové pandemie, vyskakují na nás další strašáci - vysoká inflace, vysoké úrokové sazby, ekonomická krize apod. Je ale opravdu důvod k panice? Měli bychom se bát toho, co nám rok 2022 může přinést? A co pro nás současná situace znamená?


V první řadě bychom chtěli říci, že panika opravdu není na místě. I přesto, že rok 2022 bude nejspíš rokem, kdy budeme muset sáhnout hlouběji do své kapsy, neznamená to konec světa. Současná ekonomická situace je logickým vyústěním řady událostí, které se bohužel jen ve větší míře potkali zároveň. Ať už se jedná o globální problém s uvolněnou monetární politikou (zejména kvantitativním uvolňováním peněz do ekonomiky v rámci podpory ekonomiky během koronavirové pandemie), růst cen energií, růst mezd na českém pracovním trhu, růst cen nemovitostí apod. Nejedná se o situaci nijak neobvyklou, či nenormální. Otázkou je, zda spíše poslední “extrémně levné” roky nebyly právě něčím neobvyklým, a zda se nyní nestrachujeme zbytečně z toho, že se věci již vracejí do “normálu”.


Našim cílem není Vás zbytečně zatěžovat ekonomickými teoriemi a analýzami. Každopádně považujeme za povinnost Vám některé záležitosti vysvětlit a dát jistá ponaučení, která si ze současné situace můžeme odnést.


  1. Inflace - tu byla, je a nejspíš i bude. Vysoká inflace v podstatě znamená, že peníze rychle ztrácí svoji hodnotu. Inflace na úrovni té současné tu byla již na počátku 90. let. Vyšší inflace byla i kolem roku 2008. Neznamená to tedy, že bychom se vyšší inflace neměli zbavit. Jen jsme si na skutečnost, že tu inflace je, již za poslední dobu odvykli. Na druhou stranu inflace může mít i pozitivní dopady. Ano, je velkým nepřítelem úspor, ale zároveň může být velkým pomocníkem při splácení dluhů. Nejen úspory, ale i dluhy totiž ztrácejí svoji hodnotu. Dlužím-li nyní 1 mil. Kč bude za 1 rok při inflaci 8% hodnota mého dluhu o 80 000 Kč nižší (hodnotou zde nemyslíme zbývající dlužnou částku).

  2. Úrokové sazby - jistě jste zaznamenali nevídaný nárůst úrokových sazeb ze strany sazeb ČNB (od těch se pak odvíjí i ostatní úrokové sazby), potažmo hypoték a úvěrů, ale i “spořících” účtů. Podíváme-li se na historická čísla, opět vidíme, že situaci vyšších úrokových sazeb jsme již v minulosti také zažili. A neznamenalo to, že by si v té době nikdo nebral hypotéku, úvěr apod. Tak jako v mnoha oblastech i zde platí, že cenu určuje poptávka. Aktuální situace je tak způsobena nejen kroky ČNB, ale také abnormální poptávkou po úvěrech z minulých let. Opět tak vyvstává otázka - jedná se skutečně o věc “nenormální”, nebo jen o návrat k “normálu”?

Co současná situace bude znamenat pro “běžného smrtelníka”?


  1. Určitě by nás všechny měla v prvé řadě naučit více přemýšlet nad svými osobními rozpočty - vědět, za co a kolik měsíčně utrácíme. Držet potřebnou minimální rezervu, která nám pomůže právě i zvýšené měsíční výdaje překlenout.

  2. Zhodnocovat své prostředky dlouhodobě - na spořícím účtu své peníze nezhodnotíme. To je fakt, který v současné době rezonuje nejen v médiích. Chceme-li své peníze zhodnotit tak, aby nás případná inflace nevyvedla z míry, máme jediný nástroj, a tím jsou investice. Neexistuje univerzální výhodná investice. Určitě se i v tomto případě vyplatí s nastavením investice obrátit na odborníka.

  3. Starat se o své dluhy v průběhu jejich trvání - aktuální vysoké sazby a konec fixace může pro někoho znamenat v krajním případě i ztrátu vlastního bydlení. Vždy je ale dobré takovou situaci začít řešit s předstihem. I samotná ČNB předpokládá, že na jaře roku 2022 budou sazby dosahovat svých maxim a již koncem roku by měla být situace přívětivější. V případě, že se Vám nepodařilo využít nízkých sazeb z minulých let a nyní řešíte konec fixace svého úvěru, neváhejte se na nás obrátit a my se pokusíme zmírnit dopady růstu úrokových sazeb.

  4. Používat selský rozum - nedejte na zprávy z médií a nenechte se jimi vystrašit. Ekonomické krize, inflace, vysoké úroky tu již byly. Samotná koronavirová pandemie nám mnohým jistě ukázala, že ani peníze nám nemohou nahradit zdraví. Nedělejme zbrklé kroky, ale naučme se nad svými financemi rozumně přemýšlet.


Cílem tohoto článku bylo oprostit se od všech “katastrofických” zpráv, která na nás v médiích působí. Každá mince má dvě strany. To, že se něco jeví černě, neznamená, že to tak musí ve skutečnosti být. Máte-li v současné době obavy o své finance a rodinné rozpočty, neváhejte se na nás obrátit a pokusme se společně vnést do vašich rozpočtů trochu klidu a jistoty.


40 zobrazení0 komentářů
bottom of page