top of page
  • Obrázek autoraMarek Musil

Dobré zprávy: český investor se krize nezalekl


  • Krize není pro úspěch vaší investice hrozbou, ale příležitostí.

  • Prodělat může ten, kdo podlehne emocím a v době propadů zpanikaří a investice prodá.

  • Chytrý investor v době krize své investice navýší.

Toto jsou některé z notoricky známých pouček pro “úspěšné investory” a ukázalo se, že čeští investoři se těchto dobrých rad drží. A za svou trpělivost v době koronavirové krize nyní sklízejí ovoce.

 

Kolísavost je základní vlastností finančních trhů - a právě ona je pak původcem vysokých zisků investorů. V posledních letech jsme se s velkými výkyvy na finančních trzích moc nesetkávali, trhy byly spíše stabilní a možná i to přispělo k tomu, že čeští investoři i v nastalé krizi zachovali chladnou hlavu. Máme-li totiž investici plánovanou na dlouhou dobu, a v ideálním případě investujeme pravidelně, jsou to právě poklesy, díky kterým se budoucí hodnota naší investice znásobí. Řada z nás se tak konečně dočkala toho, na co jsme již delší dobu čekali. Hluboké propady z března a zajímavé nárůsty z dubna tohoto roku jsou toho jasným důkazem. Žádná krize na finančním trhu totiž nemá dlouhého trvání a většina indexů se dříve či později vydá směrem vzhůru. Čeští investoři dali nejspíše na rady odborníků v době krize, nepanikařili a objem svých investic ještě znásobili.


Přehnaně pozitivní očekávání ale ještě nejsou na místě. Trhy sice ve většině případů rostou (díky pozitivnímu očekávání spojenému s uvolňováním restrikcí a zásahů centrálních bank), a to i navzdory výsledkům reálné ekonomiky. Je třeba stále počítat s faktem, že dopady krize na finance podniků jen tak nezmizí. Výraznou úlohu s ohledem na stabilitu trhů bude mít také současné i budoucí dění v USA. Aktuální nepokoje firmám s vyrovnáním se s následky koronavirové pandemie příliš nepomáhají. Navíc již v listopadu se v USA konají prezidentské volby, které mohou ekonomiku a finanční trhy pozitivně, ale i negativně ovlivnit.



Jaký bude další vývoj na finančních trzích, zůstává otázkou. Dobrá zpráva ovšem je, že i čeští investoři jsou schopni vzdorovat panice a během krize zůstat racionální. Ti, kteří si uvědomují, že vhodným investováním lze zachovat reálnou hodnotu úspor (a vyhnout se tak dopadům inflace), berou kolísavost finančních trhů jako pozitivní jev, který jim pomůže zvýšit zisk z investic.


3 zobrazení0 komentářů
bottom of page