top of page
  • Obrázek autoraFinancero

Co možná nevíte o cestovním pojištění…

Aktualizováno: 14. 6. 2023


Prázdniny se blíží a s nimi i doba cestovního pojištění. Nemusíme jistě připomínat, že správně nastavené cestovní pojištění by mělo být nutnou výbavou na každou dovolenou. To, že u cestovního pojištění je vždy dobré neposuzovat jen cenu pojištění, ale zaměřit bychom se měli spíše na rozsah pojistného krytí, výši limitů pojistných částek a správnou působnost cestovního pojištění, považujeme za samozřejmost. Víte ale, jak je to s různými vychytávkami cestovního pojištění? Na co všechno se vztahuje např. pojištění zavazadel. A co když si na dovolené půjčíte vůz z autopůjčovny? Jak přistupují pojišťovny k pojistným událostem, ve kterých hraje roli alkohol? Co cestování těhotných či dlouhodobě (chronicky) nemocných? Právě na takové situace se zaměříme v našem dnešním článku.


Na dovolenou asi málokdo cestuje bez zavazadel. Obsahem dovolenkových zavazadel ale v současné době často není jen oblečení, kosmetické věci, cestovní doklady apod. Řada z nás dnes již běžně cestuje se svými mobily, notebooky, tablety, elektronickými čtečkami a řadou další “cenných” věcí. Co byste dělali, kdyby se vám během cest zavazadla ztratila, nebo vám je někdo ukradl? Právě na takové případy je možné sjednat si připojištění zavazadel v rámci cestovního pojištění. Před tím, než si ale tohle připojištění sjednáte, měli byste se zajímat o to, zda limit a rozsah v připojištění odpovídá skutečné hodnotě vašeho zavazadla. V pojistných podmínkách byste si pak měli zjistit, zda pojišťovna neuplatňuje v některých případech výluky z připojištění - např. pokud ponecháte zavazadlo bez dozoru, v neuzamčeném autě, ve stanu, nebo k jeho ztrátě dojde při letecké přepravě (zde je pak nutné náhradu škody nárokovat přímo na přepravci s možností využití asistenčních služeb pojišťovny).


Patříte k těm, kteří nevydrží trávit dovolenou na jednom místě a rádi prozkoumávají krásy ciziny v půjčeném autě? Pak je dobré myslet na připojištění spoluúčasti z havarijního pojištění (havarijní pojištění bývá součástí pojištění sjednaného v autopůjčovně). Běžně se setkáte se spoluúčastí cca 30 000 Kč. Některé pojišťovny ale nabízí v rámci cestovního pojištění připojištění spoluúčasti na zapůjčené auto.


Budete si na dovolené půjčovat něco dalšího? V tomto případě se může hodit pojištění odpovědnosti. Pojištění kryje škody způsobené třetím osobám. Pro případ, že si na dovolené cokoliv půjčíte, ověřte si v podmínkách pojišťovny, zda se pojištění odpovědnosti vztahuje také na půjčené a pronajaté věci.


Dovedete si představit dovolenou bez drinku na pláži, večerního pivka u táboráku s přáteli? Ne? Pak byste ale měli být obzvlášť opatrní, abyste si v době, kdy budete mít “něco málo popito” nezpůsobili nějaký úraz či jinou pojistnou událost. Většina pojišťoven totiž v takových případech může krátit, nebo zcela odmítnout pojistné plnění. Ovšem na trhu existují i výjimky, kdy si v rámci cestovního pojištění můžete jistou toleranci alkoholu v krvi připojistit.


Jste v radostném očekávání a těšíte se, že si užijete poslední dovolenou bez ratolestí? Pak byste měli vědět, že ne každá pojišťovna může proplatit náklady spojené s komplikacemi během těhotenství na dovolené. Často mají pojišťovny stanovenou maximální hranici stupně těhotenství, po kterou by vám pojistnou událost spojenou se zdravotní péči vztahující se k těhotenství, plnily. Většinou se jedná o hranici 7. měsíce těhotenství. Výluky se vztahují také na případy rizikového těhotenství. V takových případech je asi lepší si cestování hodně promyslet.


Cestování a dovolené nejsou jen pro zdravé. Často za odpočinkem vyráží také ti, kteří se dlouhodobě léčí s nějakým onemocněním či poruchou - např. astma, diabetes, srdeční chorobou, epilepsií apod. Patříte-li do této skupiny, měli byste si důkladně prostudovat pojistné podmínky pojišťovny, abyste měli jistotu, že vám případné komplikace vašeho zdravotního stavu na dovolené pojišťovna proplatí. Případně, za jakých podmínek vám pojišťovna poskytne pojistné plnění - např. stabilizovaný stav 6-12 měsíců před odjezdem, lékařská zpráva před odjezdem apod.


Že se ve výše uvedených situacích ztrácíte? Nevadí. Myslete na vhodné cestovní pojištění vždy dostatečně dlouho před svým odjezdem a v případě jakýchkoliv pochybností se nebojte obrátit na odborníka, který vám s nastavením cestovního pojištění dokáže pomoci.


45 zobrazení0 komentářů
bottom of page